Δελτίο τύπου: Χρηματοδότηση αγροτικών επενδύσεων στην ΑΜΘ

 

 

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΞΑΝΘΗΣ

Ξάνθη, 10/2/2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεύτερη η περιφέρεια ΑΜΘ στη χρηματοδότηση επενδύσεων  του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020

Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τη σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠ. Αγροτικής  Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βορίδη, ότι με ξένα κόλλυβα μνημόσυνο δεν γίνεται!

Συνεχίζοντας την πάγια τακτική της η κυβέρνηση της ΝΔ να κάνει πολιτική και να κόβει κορδέλες σε προετοιμασμένα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έργα, επιχειρεί να οικειοποιηθεί και να εκμεταλλευτεί την πολιτική βούληση  της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να ενισχυθεί ο τομέας της αγροτικής Ανάπτυξης και της Πρωτογενούς παραγωγής, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τους αναγκαίους πόρους και τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Με απόφαση του πρώην υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθη Γιαννακίδη αυξήθηκε  ο αριθμός των αγροτών που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο Μέτρο των Σχεδίων Βελτίωσης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 για τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών τους εκμεταλλεύσεων. 

Αυτή η πολιτική βούληση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ εκφράστηκε με τον τριπλασιασμό του Προϋπολογισμού του Μέτρου της Μεταποίησης, και τον διπλασιασμό του Μέτρου  των Σχεδίων Βελτίωσης λόγω της αυξημένης ζήτησης που υπήρξε από τις αιτήσεις. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίστηκαν οι αναγκαίοι πόροι μέσα από μια συνολική υπερδέσμευση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της τάξης του 1,3 δισ. ευρώ (123,6% της συνολικής δημόσιας δαπάνης) με την έκδοση και σχετικής Υπουργικής Απόφασης (Αριθμ. 57081 ΦΕΚ/Β/2048/4-6-2019).

Οι 2 στους 3 αγρότες (64%) που έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα θα αποκτήσουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης από το συγκεκριμένο Μέτρο. Η περιφέρεια ΑΜΘ, επίσης, που είναι η φτωχότερη της χώρας και από τις φτωχότερες στην Ευρώπη παίρνει τη μερίδα του λέοντος καθώς κατατάσσεται στη δεύτερη θέση ως προς το ύψος της χρηματοδότησης μετά την Κεντρική Μακεδονία. 

Παράλληλα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δρομολόγησε τη ρευστότητα των μέτρων αυτών εκδίδοντας για πρώτη φορά εγκύκλιο για τη διευκόλυνση σύναψης δανειακών συμβάσεων, για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων του υπομέτρου (Σχέδια Βελτίωσης) και δημιούργησε  το «Ταμείο Εγγυήσεων», με διαχειριστή το «Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων», που θα διασφαλίσει πόρους άνω των 400 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της ιδιωτικής συμμετοχής στα Σχέδια Βελτίωσης.

Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους σφετεριστές της πολιτικής μας βούλησης και αποτελεσματικότητας ότι το έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είχε και θα έχει σαφή, προσανατολισμό προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση, τη θωράκιση της χώρας και των κατοίκων της, την ευημερία του συνόλου των πολιτών που κατοικούν στην πατρίδα μας και όχι μιας κάστας των ολίγων. Σας καλωσορίζουμε στην υλοποίηση του έργου μας!

Από το Γραφείο Τύπου