Ερώτηση του βουλευτή Χ. Ζεϊμπέκ για το ΔΣ του Νοσοκομείου

        Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, κατέθεσε ερώτηση στον υπουργό Υγείας για την απαράδεκτη καθυστέρηση ορισμού νέου ΔΣ στο Νοσοκομείο Ξάνθης.

Εδώ και 7 μήνες το «επιτελικό» κράτος του κ. Μητσοτάκη κατάφερε να διορίσει το 80% των «δημοσιογράφων» της χώρας, αλλά στα σημαντικά ΔΣ των νοσοκομείων όχι. Μήπως είναι δύσκολο να βρεθούν άνθρωποι που θα πλαισιώσουν αυτές τις θέσεις αμισθί;

Τα μέλη που είχε ορίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, αν και υπέβαλαν την παραίτηση τους από τις 8 Ιουλίου, συναισθανόμενοι τη μεγάλη ευθύνη απέναντι στους πολίτες του νομού, συμμετείχαν μέχρι το τέλος του έτους στις συνεδριάσεις του ΔΣ του Νοσοκομείου.

Με δήλωσή τους πλέον αποχώρησαν από 1/1/20 γιατί δε μπορούν να στηρίξουν  μια νέα διοίκηση που έχει εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, μια διοίκηση που ετοιμάζεται να παραχωρήσει στους ιδιώτες τη δημόσια Υγεία.

Η ευθύνη λειτουργίας των Νοσοκομείων ανήκει στην κυβέρνηση και μόνο.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ.  Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Καθυστέρηση στον διορισμό Διοικητικών Συμβουλίων των Νοσοκομείων»

 Με το άρθρο 7 του νόμου 3329/2005 καθορίζεται ο τρόπος με τον οποίο διοικούνται τα νοσοκομεία της χώρας. Στις 12 Δεκεμβρίου 2019 ανακοινώθηκαν συνολικά οι διορισμοί των Διοικητών των Νοσοκομείων της χώρας. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις τα Διοικητικά Συμβούλια των Νοσοκομείων δεν έχουν αντικατασταθεί παρά τις παραιτήσεις των προηγούμενων μελών τους.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, όπου το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου στην πλειοψηφία του κατέθεσε την παραίτησή του ήδη στα μέσα του καλοκαιριού του 2019. Παρόλα αυτά, λόγω των καθυστερήσεων στον διορισμό του νέου Διοικητικού Συμβουλίου συνέχισαν να ασκούν τα καθήκοντά τους περίπου έως το τέλος του χρόνου. Έτσι, με τη νέα χρονιά έχει ανακύψει σοβαρό θέμα διευθέτησης των ζητημάτων λειτουργίας του νοσοκομείου, καθώς τα ζητήματα αυτά δεν μπορούν να διευθετηθούν από το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο.

Παράλληλα, η κατάσταση του συστήματος υγείας και των νοσοκομείων χειροτερεύει. Το Νοσοκομείο Ξάνθης και πολλά άλλα νοσοκομεία της χώρας αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα λειτουργίας τους τελευταίους μήνες και ανεξάρτητα από την ρήτρα αποδοτικότητας των Διοικητών τα νοσοκομεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τα διοικητικά τους συμβούλια.

Επειδή, η λειτουργία των νοσοκομείων έχει καταστεί δυσχερής και οι ελλείψεις είναι πολλές

Επειδή, τα νοσοκομεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς το διοικητικό συμβούλιο και τα απερχόμενα διοικητικά συμβούλια είναι πλέον απονομιμοποιημένα,

Επειδή, οι διοικήσεις των νοσοκομείων διορίζονται με πολιτική απόφαση

Ερωτάται ο κ.  Υπουργός :

  1. Ποιος είναι ο λόγος της τόσο μεγάλης καθυστέρησης στον διορισμό των Διοικητικών Συμβουλίων των Νοσοκομείων;
  2. Πότε προτίθεστε να ολοκληρώσετε την διαδικασία των διορισμών των Διοικητικών Συμβουλίων των Νοσοκομείων;

 Ο ερωτών Βουλευτής

     Ζεϊμπέκ Χουσεΐν