Δελτίο τύπου του Χ. Ζεϊμπέκ για τη μη πίστωση ψυχολόγου

Αθήνα, 21.10.2019

Δελτίο Τύπου

Απαντώντας στην ερώτηση με αριθμό πρωτοκόλλου 582/10-09-2019 που κατέθεσε ο Βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, με τίτλο: «Εξαίρεση του 1ου Μειονοτικού Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης από τις πιστώσεις ΠΕ 23 (Ψυχολόγων)», η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων  κα. Σοφία Ζαχαράκη δεν συμμερίστηκε την ανάγκη να υπάρχει Ψυχολόγος στο 1ο Μειονοτικό Δημοτικό Ξάνθης, προβαίνοντας σε κατάφωρη διάκριση απέναντι στο μεγαλύτερο σε δυναμικότητα σχολείο της πόλης μας και από τα πυκνότερα σε μαθητικό πληθυσμό.

Αναλύοντας το σκεπτικό πάνω στο οποίο βασίστηκε η απόφαση της να μην ενταχθεί το σχολείο στο Πρόγραμμα Σχολικών Ψυχολόγων, σε αντίθεση με την περσινή χρονιά, αναφέρει ότι το 1ο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης κατατάχθηκε μαζί με το 7ο Δημοτικό Ξάνθης από την Πρωτοβάθμια Ξάνθης σε μια ομάδα, σε αντίθεση τις υπόλοιπες ομάδες που αποτελούνταν από  πέντε σχολικές μονάδες. Προφανώς, η κατανομή των σχολείων δεν αποτελεί σοβαρό επιχείρημα για τον αποκλεισμό των σχολείων από το Πρόγραμμα Σχολικών Ψυχολόγων, πόσο μάλλον όταν αφορά ένα από τα μεγαλύτερα δημοτικά σχολεία της πόλης μας. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι το 1ο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης πέρυσι  υποστηριζόταν από σχολικό ψυχολόγο ΠΕ-23, παρότι και τότε δεν συγκροτούνταν πενταμελής ομάδα σχολείων. Συνεχίζοντας, αναφέρει ότι το 1ο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης εντάσσεται στο ΣΔΕΥ (Σχολικό Δίκτυο Εκπαίδευσης και Υποστήριξης), και συνεπώς δεν χρειάζεται να ενταχθεί και στο Πρόγραμμα,  όμως και όλα τα άλλα σχολεία της Ξάνθης εντάσσονται στο ΣΔΕΥ και αυτό δεν αποτέλεσε επιχείρημα για να μην ενταχθούν και στο Πρόγραμμα Σχολικών Ψυχολόγων.

Εν κατακλείδι,  η κυρία Ζαχαράκη φαίνεται να απαξιώνει το γεγονός ότι το 1ο Μειονοτικό Δημοτικό είναι ένα από τα μεγαλύτερα σχολεία της πόλης με ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες. Επίσης, φαίνεται να ξεχνά ότι τα πράγματα δεν ήταν έτσι την περασμένη σχολική χρονιά, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση,  η οποία μάλιστα εισήγαγε το Πρόγραμμα Σχολικών Ψυχολόγων, σε καμία περίπτωση δεν προέβη σε αποκλεισμό κανενός μεγάλου σχολείου από το πρόγραμμα. Ευελπιστούμε η κυρία Υφυπουργός να συνειδητοποιήσει το ατόπημα και να εργαστεί πραγματικά προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της παρεχόμενης εκπαίδευσης με την κατάλληλη υποστήριξη για όλα τα παιδιά.