Α Καζάκος: Η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα εξτρεμιστικής ταξικής πολιτικής

«Η ταξική ουδετερότητα που προπαγάνδιζε η νέα κυβέρνηση πριν τις εκλογές πήγε περίπατο αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας. Τα μέτρα που πήρε και αυτά που σχεδιάζει είναι μέτρα εξτρεμιστικής ταξικής δεξιάς πολιτικής» σχολίασε ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου στο ΑΠΘ Άρις Καζάκος σχετικά με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ στα εργασιακά.

Για το θέμα του βάσιμου λόγου απόλυσης ο κ. Καζάκος μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης και την εκπομπή «Ορθά-Κοφτά» υπενθύμισε ότι η υπόθεση έχει μια μακρά προϊστορία.

«Το δίκαιο των απολύσεων είχε ως πηγή έμπνευσης τον ιταλικό νόμο του 1917. Η δεύτερη διακυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου υιοθέτησε τις βασικές επιλογές του νόμου εκείνου και με βάση αυτόν ο εργοδότης δεν χρειάζεται να αναφέρει στο έγγραφο της καταγγελίας κανέναν λόγο απόλυσης. Στο πλαίσιο του ελέγχου που κάνουν τα δικαστήρια αν μία απόλυση είναι ή όχι καταχρηστική αναζητούν τον λόγο της απόλυσης. Τα δικαστήρια έχουν μια φτωχική συνεισφορά ή και αρνητική συνέργεια τα 3 τελευταία χρόνια γιατί τώρα πια η νομολογία του Αρείου Πάγου η αδυναμία ενός λόγου που θα μπορούσε να δικαιολογήσει την απόλυση, έτσι ώστε να γίνει δυνατός ο έλεγχος τυχόν καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος από τον εργοδότη, καταλογίζεται σε βάρος του εργαζομένου. Αν δεν αποδειχθεί τέτοιος λόγος δεν σημαίνει ότι η απόλυση είναι άκυρη. Σε αυτήν την αρνητική εξέλιξη ήρθε να βάλει ένα στοπ η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ από την πρώην υπουργό Εργασίας Έ. Αχτσιόγλου που εισήγαγε στη νομολογία τον βάσιμο λόγο απόλυσης τον οποίο μάλιστα πρέπει να επικαλείται και να αποδεικνύει ο εργοδότης. Γιατί συνήθως το βάρος απόδειξης παίζει καταλυτικό ρόλο σε μια δίκη. Η επιβολή του βάρους απόδειξης στον εργοδότη έχει τη σημασία του. Αυτό είναι το πρώτο μέτρο που ήρθε να καταργήσει αυτή η κυβέρνηση της ΝΔ παρ`όλο που το είχε ψηφίσει όπως και τη συνευθύνη του αναθέτοντος ένα έργο σε εργολάβο ή υπεργολάβο».

«Όταν γνωρίζεις την αλήθεια και την ονομάζεις ψέμα ή αντίστροφα είναι έγκλημα, γιατί από την στάση αυτή- ιδίως όταν είσαι υπουργός- εξαρτώνται τα συμφέροντα της μεγάλης πλειονότητας της κοινωνίας» πρόσθεσε ο καθηγητής ενώ παράλληλα εκτίμησε ότι όταν οι εργαζόμενοι αισθανθούν τις συνέπειες των μέτρων θα σηκωθεί ένα κίνημα από τα κάτω και από τα συνδικάτα.

 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ