8/11 …εκκλησία, συμφωνία

 • Πέρασαν 70 χρόνια, καμμιά 20ριά πρωθυπουργοί.
 • Εκκλησία – Κράτος. Συμφωνία.

1. Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι μέχρι το 1939 οπότε εκδόθηκε ο αναγκαστικός νόμος 1731/1939 απέκτησε εκκλησιαστική περιουσία έναντι ανταλλάγματος που υπολείπεται της αξίας της.

2. Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι ανέλαβε τη μισθοδοσία του κλήρου, ως με ευρεία έννοια, αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε.

3. Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία αναγνωρίζουν ότι οι κληρικοί δεν θα νοούνται στο εξής ως δημόσιοι υπάλληλοι και ως εκ τούτου διαγράφονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

4. Το Ελληνικό Δημόσιο δεσμεύεται ότι θα καταβάλλει ετησίως στην Εκκλησία με μορφή επιδότησης ποσό αντίστοιχο με το σημερινό κόστος μισθοδοσίας των εν ενεργεία ιερέων, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις μισθολογικές μεταβολές του Ελληνικού Δημοσίου.

5. Η Εκκλησία αναγνωρίζει ότι μετά τη Συμφωνία αυτή παραιτείται έναντι κάθε άλλης αξίωσης για την εν λόγω εκκλησιαστική περιουσία.

6. Η ετήσια επιδότηση θα καταβάλλεται σε ειδικό ταμείο της Εκκλησίας και προορίζεται αποκλειστικά για τη μισθοδοσία των κληρικών, με αποκλειστική ευθύνη της Εκκλησίας της Ελλάδος και σχετική εποπτεία των αρμόδιων ελεγκτικών κρατικών αρχών.

7. Με τη Συμφωνία διασφαλίζεται ο σημερινός αριθμός των οργανικών θέσεων κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και ο σημερινός αριθμός των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

8. Πιθανή επιλογή της Εκκλησίας της Ελλάδος για αύξηση του αριθμού των κληρικών δεν δημιουργεί απαίτηση αύξησης του ποσού της ετήσιας επιδότησης.

9. Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία της Ελλάδος αποφασίζουν τη δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας.

10. Το Ταμείο αυτό θα διοικείται από πενταμελές διοικητικό συμβούλιο. Δύο μέλη του Ταμείου θα διορίζονται από την Εκκλησία της Ελλάδος, δύο μέλη θα διορίζονται από την Ελληνική Κυβέρνηση, ενώ ένα μέλος θα διορίζεται από κοινού.

11. Το Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας θα αναλάβει τη διαχείριση και αξιοποίηση των από το 1952 και μέχρι σήμερα ήδη αμφισβητούμενων, μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Εκκλησίας της Ελλάδος περιουσιών, αλλά και κάθε περιουσιακού στοιχείου της Εκκλησίας που εθελοντικά η ίδια θα θελήσει να παραχωρήσει στο εν λόγω Ταμείο προς αξιοποίηση.

12. Τα έσοδα και οι υποχρεώσεις του ΤΑΕΠ επιμερίζονται κατά ίσο μέρος στο Ελληνικό Δημόσιο και την Εκκλησία της Ελλάδος.

13. Τα ανάλογα ισχύουν και για τις περιουσίες των επιμέρους Μητροπόλεων, ήτοι των αμφισβητούμενων περιουσιών, αλλά και όσων οι Μητροπόλεις εθελοντικά παραχωρήσουν στο ΤΑΕΠ.

14. Η ήδη συσταθείσα με τον Ν.4182/2013 Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Εκκλησιαστικής Περιουσίας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών εντάσσεται επίσης στο ΤΑΕΠ και διοικείται με το σημερινό κατά νόμο καθεστώς.

15. Οι παραπάνω δεσμεύσεις των μερών θα ισχύουν υπό την προϋπόθεση τήρησης της Συμφωνίας στο σύνολό της.

 • Δίνει η εκκλησία την περιουσία της για αξιοποίηση σε ένα κοινό ταμείο με το Κράτος και θα κρατάει το 50% των εσόδων του. Το υπόλοιπο 50% των εσόδων, που πάνε στο Κράτος, φτάνει και περισσεύει για να επιδοτούνται οι σημερινοί δημόσιοι υπάλληλοι ιερείς, που γίνονται …εκκλησιαστικοί. Άρα θα τους πληρώνει πλέον η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και όχι ο φορολογούμενος.
  Τι δεν κατάλαβες;
 • Ανοίγουν 10.000 θέσεις στις κοινωνικές δομές.
 • Να κάνουμε το σταυρό μας.
 • Ο επόμενος διαχωρισμός είναι του Κράτους από την οικογένεια Μητσοτάκη, στις επόμενες εκλογές, με  πρωθυπουργό και πάλι τον Α. Τσίπρα. 
 • Η Κυβέρνηση θα καταργήσει τα πατρογονικά μας έθιμα. Εδώ παιδιά που βγαίνουν για κάλαντα (Ο Μάκης Βορίδης με τους φίλους του από την ΕΠΕΝ).Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, στέκεται και υπαίθριες δραστηριότητες
 • Ο Τσουκάτος το έφερε το εκατομμύριο. Ο ταμίας του ΠΑΣΟΚ Αυγερινός παραδέχτηκε ότι το πήρε. Η Φώφη, ο ΓΑΠ, ο Σημίτης δεν το γνωρίζουν!
  #φυσικό φαινόμενο
 • Από τον Ιανουάριο του 2009 έως τον Μάρτιο του 2014 με 2.500 το μήνα χωρίς να πατάει στο Ε. Ντυνάν ο σύζυγος της Φώφης… προφανώς τον είχε κλείσει με γυψοσανίδα η γυναίκα του στο σαλόνι! Δεν εξηγείται αλλιώς.
 • Στη Γερμανία θα βρεθεί το προσεχές Σάββατο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει ως ομιλητής στο ιδεολογικό συνέδριο του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD.
  Εντύπωση(!) προκαλεί ότι το SPD δεν απηύθυνε πρόσκληση στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά που είναι και το «αδελφό» κόμμα του Γερμανοσοσιαλδημοκρατικού κόμματος.
  Πόρτα στη Φώφη!