«Μπαράζ» νομοσχεδίων στη Βουλή

ÁÈÇÍÁ-ÂÏÕËÇ- ÅÐÉÊÁÉÑÅÓ ÅÑÙÔÇÓÅÉÓ,Ç ÁÉÈÏÕÓÁ ÔÇÓ ÏËÏÌÅËÅÉÁÓ (EUROKINISSI-ÔÁÔÉÁÍÁ ÌÐÏËÁÑÇ)

Ολοένα και πιο κοντά στο μηδέν τείνουν οι διαφορές στις εκτιμήσεις μεταξύ Κομισιόν και Ελλάδας σε σχέση με τα “νούμερα” τόσο του 2018 όσο και του 2019, κάτι το οποίο σημαίνει ότι “ανοίγει” διάπλατα η πόρτα για την ελληνική κυβέρνηση να ξεκινήσει να φέρνει στη Βουλή νομοσχέδια με σειρά θετικών και μόνο μέτρων.

Η Ν.Δ. έχασε την ατζέντα

Η αντιπολιτευτική γραμμή της Ν.Δ. εδώ και δύο χρόνια στηρίχτηκε στο δόγμα ότι δεν θα βγούμε από τα μνημόνια. Δυστυχώς (μόνο γι’ αυτήν) έχασε την ατζέντα. Οι ελπίδες της να αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση δεν καρποφόρησαν. Είναι τώρα πια αντιμέτωπη με την ψήφιση των μέτρων της ΔΕΘ και την οριστική ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις.

«Θα τους φέρουμε, λοιπόν, να ψηφίσουν τα μέτρα του «τέταρτου Μνημονίου» που μας λένε ότι υπογράψαμε ένα, ένα. Σαν το μαρτύριο της σταγόνας. Και με ονομαστικές ψηφοφορίες μάλιστα» είπε ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως επισήμανε «όλο το παλιό κομματικό και μιντιακό σύστημα προσπαθούσε να πείσει τον λαό για τη μεγάλη συμφορά που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και για το ότι δεν υπάρχουν αντίμετρα, παρά μόνο μέτρα. Και τώρα οι έρμοι θα βρεθούν με έναν προϋπολογισμό όπου δεν θα υπάρχουν μέτρα, παρά μόνο αντίμετρα».

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, την κατάθεση στη συνέχεια σειράς άλλων νομοσχεδίων που θα αφορούν τις φοροελαφρύνσεις και τα άλλα θετικά μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Τα συγκεκριμένα μέτρα είναι τα εξής:

– Σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ, που θα φτάσει έως και 50% για 1,2 εκατ. χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά. Η μείωση θα γίνει σε δύο φάσεις, από 1.1.19 η πρώτη κατά 10% και από 1.1.20 η δεύτερη της τάξης του 20%.

– Μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ έως και 35%, συρρικνώνοντας τον συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3%.

– Αντίστοιχη μείωση έως και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες.

– Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για εργαζομένους έως 25 ετών.

– Μείωση φορολογίας επιχειρήσεων. Με έναρξη από τη 1.1.19 και σε βάθος τετραετίας μειώνεται η φορολογία των επιχειρήσεων κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από 29% που είναι σήμερα στο 25%

– Επίδομα ενοικίου σε περίπου 300.000 δικαιούχους (με ποσό που θα κυμαίνεται ανά περίπτωση από 70 έως 200 ευρώ).

– 3.000 προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, ώστε μέσα στον επόμενο χρόνο να ενισχυθεί και να μονιμοποιηθεί το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι που αφορά δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους και ΑμεΑ.

– 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού για την ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα δημόσια σχολεία.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΥΓΗ