Συνέντευξη Στάθη Γιαννακίδη στο Ρ/Σ «Στο Κόκκινο»

Πέμπτη18 Οκτωβρίου 2018


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη Στάθη Γιαννακίδη στο Ρ/Σ «Στο Κόκκινο»

 

Για τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, την κατάσταση στον τραπεζικό τομέα όπως αποτυπώθηκε στην πρόσφατη συνάντηση με τις Ελληνικές Τράπεζες και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία μίλησε ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» και το δημοσιογράφο Στάθη Σχινά, το πρωί της Πέμπτης.

«Αυτό που αναδείχτηκε από τη σύσκεψη με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και τους Διοικητές του τραπεζών είναι η βελτίωση της ρευστότητας και η επιστροφή καταθέσεων.  Και ακόμη πιο ενθαρρυντικό είναι ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών το 2018 θα είναι η πρώτη χρονιά  πιστωτικής επέκτασης σε σχέση με τα επιχειρηματικά δάνεια. Βέβαια, η ζήτηση στα μη επιχειρηματικά δάνεια εμφανίζεται χαμηλή αλλά συνολικά με τη μείωση της ανεργίας και τη γενικότερα κατάσταση στην κοινωνία, θα έχουμε βελτίωση και στα ιδιωτικά δάνεια ενώ για τα επιχειρηματικά δάνεια υπάρχουν δυνατότητες για πιστωτική επέκταση και για το 2019.» ανέφερε ο Υφυπουργός Οικονομικών.

Όπως σημείωσε, το σύνολο των χρηματοδοτικών εργαλείων συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση:  «Διαθέτουμε μια λίστα με 35 προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία. Κάποια είναι σε εξέλιξη και κάποια θα ενεργοποιηθούν το επόμενο διάστημα και σε συνεργασία με τις τράπεζες και  την ενίσχυση των επιχειρηματικών δανείων, το ποσό των 7,5 δις δημόσιων πόρων που διαθέτουμε, μπορεί να στηριχθούν και να ενεργοποιηθούν επενδύσεις άνω των 20 δισεκατομμυρίων». Όπως είπε, για την επίτευξη  του μέγιστου δυνατού αποτελέσματος απαιτείται πολιτική σταθερότητα, συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, βελτίωση και συνεχής εξειδίκευση του αναπτυξιακού σχεδίου.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων σημείωσε ότι παρουσιάζει ενδιαφέρον η μεταποίηση και η σύνδεσή της με τον πρωτογενή τομέα. «Η χώρα μας είναι αγροτική, ο αγροτικός κόσμος αναζητά διεξόδους και η σύνδεση με τη μεταποίηση είναι ένα πεδίο που οφείλουμε να δείξουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον » Ο τουρισμός είναι επίσης σημαντικός σύμφωνα με τον Υφυπουργό και είναι ενδεικτικό ότι στο πρόγραμμα για τις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις  το Υπουργείο αύξησε  τον προϋπολογισμό στ 400 εκατομμύρια ευρώ λόγω του υψηλού ενδιαφέροντος που υπερκάλυψε τον αρχικό προϋπολογισμό των 120 εκατομμυρίων ευρώ.

«Είναι ενθαρρυντικό ότι κινητοποιούνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τον κορμό της ελληνικής οικονομίας και έχουν υποστεί αρκετά πλήγματα και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για ποιοτικό εκσυγχρονισμό και επιχειρήσεις  με εξαγωγικό προσανατολισμό» ανέφερε ο  ο Υφυπουργός Οικονομίας που συμπλήρωσε ότι «τρέχουν» προγράμματα όπως το «Επιχειρούμε Έξω», «Ψηφιακό Άλμα» και «Βήμα» ενώ όπως συμπλήρωσε το Υπουργείο επεξεργάζεται ένα νέο πρόγραμμα, την «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας», που θα είναι συνεχώς ανοιχτό μέχρι εξαντλήσεων του προϋπολογισμού.

Ηχητικό:

Από το Γραφείο Τύπου