Γ. Χατζηθεοδώρου: Η ιστορία μας κινδυνεύει από τον φασισμό.

Η ιστορία μας δεν κινδυνεύει  από τους γείτονες …

… αλλά από όσους προσπαθούν να αλώσουν το μυαλό και την ψυχή μας, οδηγώντας μας πίσω, σε εποχές σκοταδισμού, μίσους και μισαλλοδοξίας…

Προχωρήσαμε τώρα σε μια νέα διαπραγμάτευση με τη φίλη χώρα πΓΔΜ, γιατί είχαμε την τύχη στην ηγεσία της γειτονικής χώρας να βρίσκεται ένας πολιτικός που πόρρω απέχει από τους πολιτικούς εκείνους που τα προηγούμενα χρόνια παραχάρασσαν την ιστορία, έστηναν αγάλματα και διαμόρφωναν ένα τοπίο ανιστόρητου αλυτρωτισμού.

Γιατί αυτή η συγκεκριμένη συγκυρία ήταν η μοναδική ευκαιρία να δώσουμε επιτέλους ένα τέλος σε μια διαμάχη, σε μια άγονη αντιπαλότητα που σερνότανε επί δεκαετίες και ζημίωνε όχι μόνο τους γείτονες, αλλά και τη χώρα μας και ιδιαίτερα τη Βόρεια Ελλάδα, τη Μακεδονία μας.

Έπρεπε να μπει τέλος στη ντε φάκτο αναγνώριση της γειτονικής χώρας ως «Μακεδονίας» σκέτης, καθώς ήδη 149 χώρες (μεταξύ αυτών ΗΠΑ και η πλειοψηφία των χωρών του ΝΑΤΟ, η Κίνα, η Ρωσία και άλλες) την αποκαλούσαν με το όνομα αυτό, την ώρα που εμείς περηφανευόμασταν ότι δεν την αναγνωρίζουμε (αν και δεχόμασταν τους τουρίστες της με τα «Μακεδονικά» διαβατήρια).

Γιατί έπρεπε να μπει ένα τέλος στην ύπαρξη μιας μη φιλικής χώρας στα βόρεια σύνορά μας, την ώρα που στα ανατολικά μας σύνορα πληθαίνουν οι εχθρικές κινήσεις μιας επικίνδυνης για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή χώρας. Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο η Τουρκία δε χαιρέτησε αυτή τη συμφωνία.

25 χρόνια ζητούσαμε σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, την ισχύ της έναντι όλων, την εξαφάνιση κάθε ίχνους αλυτρωτισμού. Τα πετύχαμε με τη συμφωνία των Πρεσπών όσα ζητούσαμε και δεν τα έδιναν μέχρι σήμερα οι ιδεολογικοί φίλοι της Ν.Δ στη γειτονική χώρα (ο Γκρούεφσκι και οι συν αυτώ) και πολλά περισσότερα.

Τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό (Βόρεια Μακεδονία) και την ισχύ της έναντι όλων και στο εσωτερικό.

Οι γείτονες συμφώνησαν να αλλάξουν το σύνταγμά τους, το όνομα της χώρας τους, όπως το προέβλεπε το σύνταγμά τους, πράγμα το οποίο καμία άλλη χώρα δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα.

Το μείζον και σοβαρότερο απ’ όλα, πετύχαμε να παραδεχθούν και να αποδεχθούν ότι δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό της αρχαίας Μακεδονίας, παρά είναι σλάβικης καταγωγής και αντίστοιχης ιστορικής παράδοσης.

Πετύχαμε τη ρητή διαβεβαίωση περί του απαραβίαστου των συνόρων και την παραδοχή της ανυπαρξίας μειονοτικού ζητήματος εντός των ελληνικών ορίων, που να έχει σχέση με την πΓΔΜ.

Πετύχαμε ειρηνικά και με σεβασμό στον γειτονικό λαό, που δικαιούται από μια διεθνή συνθήκη να κατοικεί σε ένα μέρος της παλαιάς, ευρύτερης περιοχής της αρχαίας Μακεδονίας, της ίδιας διεθνούς συνθήκης (του Βουκουρεστίου του 1913) με την οποία κερδίσαμε εμείς το μεγαλύτερο κομμάτι της.

Ας μην ανησυχούν λοιπόν οι «Πολιτιστικοί» μας Σύλλογοι, οι θεματοφύλακες (όπως χαρακτηρίζονται) της ιστορίας, της παράδοσης και του πολιτισμού του τόπου μας.
Με τη συμφωνία διαφυλάσσονται όλα. Η ιστορία μας δεν κινδυνεύει πλέον από τους γείτονες. Κινδυνεύει μόνον από όσους, εντός της χώρας, προσπαθούν να αλώσουν το μυαλό και την ψυχή μας, οδηγώντας μας πίσω, σε εποχές σκοταδισμού, μίσους και μισαλλοδοξίας.