Αλ. Τσίπρας: Σύμμαχοί μας οι άνθρωποι του μόχθου και όχι οι ολιγάρχες, οι διαπλεκόμενοι εκδότες και οι άνθρωποι της νύχτας (βίντεο)

Γέμισε κόσμο το μεγάλο εσωτερικό αίθριο της γενικής γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στην ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Από νωρίς το απόγευμα πολίτες από όλο το νησί όλων των ηλικιών ανηφόρισαν στο λόφο όπου βρίσκεται το κτίριο περνώντας μέσα από τους φραγμούς των αστυνομικών αυτοκινήτων με τους οποίους είχε αποκλεισθεί η πρόσβαση μέσω των κεντρικών δρόμων.

Ο πρωθυπουργός νωρίς το απόγευμα είχε έρθει στη Μυτιλήνη και μετακινήθηκε στο κτίριο της γενικής γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Περίπου στις 7 το απόγευμα προήδρευσε σε μίνι υπουργικό συμβούλιο στην αίθουσα συσκέψεων του παλιού κτηρίου, αίθουσα η οποία χρησιμοποιήθηκε στη μικρασιατική καταστροφή ως κοιτώνας των ασυνόδευτων ορφανών προσφυγόπουλων που είχαν κατακλύσει τη Μυτιλήνη. Μετά τη μετατροπή της σε αίθουσα συσκέψεων και την τελευταία ανακαίνιση του ιστορικού κτιρίου της Μυτιλήνης το 2002, στην αίθουσα τοποθετήθηκαν πορτραίτα πολιτικών που συνέδεσαν τη ζωή τους με το Αρχιπέλαγος όπως του Γεωργίου και Ανδρέα Παπανδρέου, του Θεμιστοκλή Σοφούλη, του Νικολάου Πλαστήρα και του Ηλία Ηλιού.

Κάτω από το πορτραίτο αυτό του ηγέτη της μεταπολιτικής αριστεράς επέλεξε να καθίσει ο πρωθυπουργός συζητώντας με τα μέλη και τα άλλα στελέχη της κυβέρνησης που τον συνόδευαν αλλά και το δήμαρχο Λέσβου όπως και την περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου. «Για πρώτη φορά υπήρξε μια ουσιαστική όσμωση, συζήτηση, διαφωνία πολλές φορές, με τους παραγωγικούς φορείς και τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα αναπτυξιακό σχέδιο για την κάθε περιφέρεια ξεχωριστά» είπε ο κ. Τσίπρας μιλώντας για το νέο θεσμό των περιφερειακών συνεδρίων και ιδιαίτερα για το 14ο περιφερειακό συνέδριο για το βόρειο Αιγαίο στη Μυτιλήνη.

Ακολούθησε η λήξη των εργασιών του Συνεδρίου από το δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό και την περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και η κεντρική ομιλία του πρωθυπουργού.

Παρόντες στην εκδήλωση βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και από τους τρεις νομούς του βορείου Αιγαίου, αυτοδιοικητικοί από μικρά και μεγάλα νησιά, εκπρόσωποι οργανώσεων και επαγγελματικών και επιστημονικών σωματείων και πολλοί πολίτες. Ανάμεσα τους και ο πρώην βουλευτής Λέσβου και επί πολλά χρόνια βουλευτής Νίκος Σηφουνάκης.