Στάθης Γιαννακίδης: Η κάνναβη μπορεί να αλλάξει τον ρου της οικονομικής ιστορίας στην Περιφέρεια ΑΜΘ

Κώστας Φιλίδης- Την πεποίθηση ότι η καλλιέργεια της κάνναβης, τόσο της βιομηχανικής όσο και της φαρμακευτικής, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό βραχίονα ανάπτυξης της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης, εξέφρασε, ο βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθης Γιαννακίδης.

Μιλώντας στο «Κόκκινο Καβάλας», δήλωσε πως τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας ΑΜΘ μπορούν να προσελκύσουν επενδύσεις για μεταποιητικές μονάδες μεγάλης κλίμακας, δεδομένου ότι η καλλιέργεια της κάνναβης έχει μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος από άλλες καλλιέργειες, και τα προϊόντα της απευθύνονται σε μια δυναμικά αναπτυσσόμενη αγορά. Άλλωστε, η κινητοποίηση που έγινε στην Ξάνθη, προσέλκυσε το ενδιαφέρον επενδυτών, που μιλούν ακόμη και για μονάδα μεταποίησης, που θα ανταποκρίνεται σε καλλιέργεια κάνναβης σε εκτάσεις των 100.000 στρεμμάτων!

Ψηφισμένο, αλλά ανενεργό

Όπως είπε ο βουλευτής, «σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, ο τομέας της κάνναβης είναι ιδιαίτερα δυναμικά αναπτυσσόμενος. Η κάνναβη ανακάμπτει τα τελευταία χρόνια, σαν να ήρθε να πάρει τη ρεβάνς της από όλα τα συμφέροντα, που τις προηγούμενες δεκαετίες την οδήγησαν στην αφάνεια.

Η βιομηχανική κάνναβη επανεμφανίστηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και στην Ελλάδα μόλις το 2016. Θυμίζω ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση ψήφισε νόμο για τη βιομηχανική κάνναβη το 2013, αλλά ουδέποτε εξέδωσε τις απαιτούμενες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, κάτι που έκανε η σημερινή Κυβέρνηση τον Μάρτη του 2016.  Κι αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι η βιομηχανική κάνναβη είναι ένα ανταγωνιστικό προϊόν ακόμη και απέναντι στις πετρελαϊκές εταιρείες! Κι επειδή το ίδιο το φυτό είναι ζιζανιοκτόνο, δεν απαιτεί χρήση φυτοφαρμάκων, άρα πλήττονται και οι φαρμακοβιομηχανίες. Επίσης, δεν χρειάζεται τόσο πολύ νερό, όσο άλλες καλλιέργειες, όπως του καλαμποκιού».

Αφορά σε όλη την ΑΜΘ

Ο Ξανθιώτης βουλευτής επισήμανε ότι «αυτό που μας απασχολεί είναι ο τρόπος σύνδεσης του πρωτογενούς τομέα με αυτόν της μεταποίησης, προκειμένου οι αγρότες να έχουν που θα παραδώσουν το προϊόν τους, εφόσον δεν θέλουν οι ίδιοι να ασχοληθούν με την μεταποίηση, αν και παρέχεται κι αυτή η δυνατότητα.

Οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν για τις δυνατότητες και τις προοπτικές τόσο της βιομηχανικής όσο και της φαρμακευτικής κάνναβης, καθώς και για τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τα σχήματα που μπορούν να δημιουργηθούν και να αξιοποιηθούν, προκειμένου να μπούμε σ’ αυτήν την αγορά και να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η Ελλάδα. Διότι οι κλιματολογικές και οι εδαφολογικές συνθήκες της χώρας και ιδιαίτερα της Περιφέρειας ΑΜΘ, προσφέρονται (όπως αναδείχθηκε και στο Αναπτυξιακό Συνέδριο τον Νοέμβρη 2017), προκειμένου η περιοχή να καταστεί πόλος έλξης επενδυτών. Πέραν αυτών, έχουμε και την υποδομή με λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο. Ιδιαίτερα η σιδηροδρομική Εγνατία, της οποίας η κατασκευή εξαγγέλθηκε, αποτελεί μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα για την ΑΜΘ».

Αλλαγή παραγωγικού μοντέλου

«Υπάρχει έντονη σύγχυση μεταξύ βιομηχανικής και φαρμακευτικής κάνναβης», σημείωσε ο κ. Γιαννακίδης, εξηγώντας ότι «πρέπει να καταλάβουμε πως το νομικό πλαίσιο για την βιομηχανική κάνναβη είναι ολοκληρωμένο από τον Μάρτη του 2016, ενώ για την φαρμακευτική περιμένουμε να εκδοθούν οι απαιτούμενες Υπουργικές Αποφάσεις. Στη φαρμακευτική θα υπάρχει αυστηρότερο πλαίσιο ελέγχου καλλιέργειας και επεξεργασίας. Αυτό, όμως, που έχει μεγαλύτερες προοπτικές για τους αγρότες είναι η βιομηχανική, διότι ήδη υπάρχουν μεταποιητικές μονάδες, ακόμη και στον Έβρο. Και, βεβαίως, όταν θέλουμε να μιλάμε για την αλλαγή ενός παραγωγικού μοντέλου, πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα της σύνδεσης του πρωτογενή τομέα με την μεταποίηση , ώστε να αυξηθεί η εργασία των αγροτών και των εργατών. Κι αυτό πρέπει να γίνει σε μεγάλη κλίμακα. Αρκετές χιλιάδες στρέμματα, μεγάλες μεταποιητικές μονάδες, που να καλύπτουν το σύνολο της ΑΜΘ».

Κάποιοι προχωρούν

Υπογράμμισε, δε, πως «το θέμα της κάνναβης στην ΑΜΘ το έχουμε επεξεργαστεί επί μεγάλο χρονικό διάστημα. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ξάνθη, τον Νοέμβρη του 2017, εν όψει του Αναπτυξιακού Συνεδρίου, είχε και δύο συμβολικές επισκέψεις: Στην εγκατάσταση θερμοκηπίων, που αξιοποιεί τη γεωθερμία της περιοχής για υδροπονική καλλιέργεια, άρα μπορεί να υπάρξει σύνδεση με την φαρμακευτική κάνναβη, και στον Όμιλο Πλαστικών Θράκης, διότι η βιομηχανική κάνναβη έχει εφαρμογές και στη βιομηχανία της περιοχής. Προέκυψε ο προβληματισμός για το πώς θα οργανώσουμε τους αγρότες, ώστε να βρεθούν οι απαιτούμενες εκτάσεις, προκειμένου να γίνει μια μεταποιητική μονάδα μεγάλου βεληνεκούς, που θα μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες των τοπικών επιχειρήσεων. Είχαμε ενδιαφέρον αρκετών εταιρειών και η μια εξ αυτών πραγματοποίησε συναντήσεις με φορείς της Ξάνθης και με τα αρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να κατατεθεί επισήμως το ενδιαφέρον της για την επένδυση.

Ο σχεδιασμός αφορά σε ολόκληρη την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης, διότι το ενδιαφέρον των επενδυτών σχετίζεται με το άθροισμα των ξεχωριστών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής της Περιφέρειας».

«Ένοχη» λόγω οικονομικών συμφερόντων

Στις απόψεις που υποστηρίζουν ότι οι καλλιέργειες, όπως της κάνναβης, θα μειώσουν τις εκτάσεις, στις οποίες καλλιεργούνται φυτά που παρέχουν τρόφιμα, ο κ. Γιαννακίδης παραδέχτηκε ότι «η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης είναι ανταγωνιστική άλλων», ότι «απαιτείται σχεδιασμός, ώστε να γίνει η βέλτιστη κατανομή και να μην επηρεαστούν οι υπόλοιπες καλλιέργειες», κι ότι «καλλιέργειες που δεν αποφέρουν τα αναμενόμενα στους αγρότες, μάλλον θα τις αντικαταστήσουν». Χαρακτήρισε, όμως ως ακραίες τόσο «την άποψη που λέει ότι θα εξαφανιστούν οι εκτάσεις καλλιέργειας τροφίμων», όπως και αυτή που ισχυρίζεται ότι «θα γεμίσει ο τόπος με ναρκωτικά».

Μάλιστα, απέδωσε αυτούς τους ισχυρισμούς σε πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, «επειδή αποφασίσαμε να θεσμοθετήσουμε την καλλιέργεια της φαρμακευτικής κάνναβης κι επειδή επιλέξαμε να μπούμε σε μια σύγκρουση, που είναι και ιδεολογική, η οποία απομυθοποιεί όλα τα αρνητικά φορτία που κακώς έχουν επιδοθεί κατά τις προηγούμενες δεκαετίες στην κάνναβη. Καταλαβαίνουμε την ανησυχία κατεστημένων δυνάμεων και συμφερόντων που εκμεταλλεύονται την πλειοψηφία των αγροτών για να πουλήσουν περισσότερα φυτοφάρμακα. Όσο για τις πολιτικές δυνάμεις, η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε το νομοσχέδιο για την φαρμακευτική κάνναβη και, την ίδια ώρα, τα μισά στελέχη της στην Ξάνθη έτρεχαν να φωτογραφηθούν με τους επενδυτές της κάνναβης»!

Και κατέληξε, λέγοντας: «Στόχος μας είναι να καταστεί η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης πόλος έλξης επενδυτών της κάνναβης, η οποία είναι μια δυναμική αγορά. Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρα, για όποιον ενδιαφέρεται να επενδύσει στην Ευρώπη, η χώρα μας έχει ιδιαίτερη σημασία. Σίγουρα τα οικονομικά μεγέθη και οι προοπτικές που δημιουργούνται αλλάζουν τον ρου της οικονομικής ιστορίας του τόπου».

Ακολουθεί η συνέντευξη του Στάθη Γιαννακίδη στην εκπομπή «Καβάλα στο Κόκκινο»