Δελτίο Τύπου – Απάντηση στην επίθεση του κ.Κοντού στον Υπουργό Παιδείας

Ξάνθη, 16Μαρτίου 2018

 

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η χθεσινή επίθεση του π. Υπουργού κ. Αλέξανδρου Κοντού στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Γαβρόγλου δεν μπορεί παρά να μας προκαλεί αλγεινή εντύπωση, καθώς η ρητορική που ανέπτυξε στον λόγο του είναι άκρως επικίνδυνη και ελπίζουμε να μην εκφράζει τις απόψεις της δεξιάς παράταξης.

Εντυπωσιαστήκαμε δυσάρεστα όταν ο κ. Κοντός αναμάσησε για ακόμα μια φορά τον μειωτικό χαρακτηρισμό του Πανεπιστημίου μας, ως πανεπιστημίου εθνικού σκοπού. Οι χαρακτηρισμοί αυτοί παραπέμπουν στις διακηρύξεις του κ. Καραμπίνη, για τον οποίο ο κ. Κοντός ουδέποτε έλαβε θέση. Αναρωτιόμαστε αν αυτή η επίθεση αποτελεί τον έμμεσο τρόπο του να στηρίξει τον κ. Καραμπίνη και όλους όσους υποτιμούν το έργο του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης προτάσσοντας εθνικούς σκοπούς, αντί για τους ακαδημαϊκούς.

Επίσης, αναρωτιόμαστε από πότε αποτελεί «ψηφοθηρική και πελατειακή σκοπιμότητα» η δυνατότητα που προβλέπει ο ν. 4521/2018 για τις μετεγγραφές αδελφών προπτυχιακών φοιτητών, από την στιγμή που η ίδια η ΝΔ έχει καταθέσει ερωτήσεις με ανάλογο αίτημα; Ο κ. Κοντός θεωρεί ότι η διευκόλυνση πολλών οικογενειών, οι οποίες αδυνατούν να στηρίξουν τρία νοικοκυριά εν καιρώ κρίσης, αχρείαστη ή πελατειακή σκοπιμότητα; Επίσης, αρνείται τη δυνατότητα μετεγγραφής αδελφών που έκαναν άσκηση του δικαιώματος πρόσβασης με το 10% και θεωρεί ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει το εισοδηματικό κριτήριο και άρα δεν θα έπρεπε να στηριχτούν οι μικρομεσαίες οικογένειες που ως τώρα καλούνταν να συντηρήσουν νοικοκυριά σε τρεις διαφορετικές πόλεις; Θα θέλαμε επίσης να μας καταδείξει ποια καινούρια τμήματα συστήνονται στο λεκανοπέδιο που αποτελούν ανταγωνιστικά τμήματα για το ΔΠΘ;

Τέλος, πάνω σε ποιο επίδικο καλεί τους φορείς της Θράκης να ξεσηκωθούν; Ποιοι είναι οι εχθροί του ΔΠΘ; Οι φοιτητές που αιτούνται μετεγγραφής ή οι οικογένειές τους που προσπαθούν να στηρίξουν τις σπουδές των παιδιών τους και όχι όλοι όσοι τόσα χρόνια συντηρούσαν την διαπλοκή και τη διαφθορά στον ΔΠΘ ή έκαναν ότι δεν έβλεπαν;

Με την ευκαιρία θα θέλαμε να ενημερώσουμε τον κ. Κοντό ότι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και έχει ήδη καταθέσει το σχέδιο ανάπτυξης του Πανεπιστημίου με προβλέψεις για την δημιουργία και νέων τμημάτων. Παράλληλα, στις πρώτες προτεραιότητες του Ιδρύματος και του Υπουργείου είναι η ενίσχυση των ερευνητικών δομών του Δημοκρίτειου, οι οποίες έχουν ήδη καταδείξει αξιοθαύμαστο έργο και καθιστούν το Πανεπιστήμιο μας πρωτοπόρο στον τομέα της καινοτομίας και της έρευνας. Επειδή, λοιπόν, οι παραπάνω κινήσεις είναι πολύ σπουδαιότερες από την επίθεση στις ευεργετικές νομοθετικές ρυθμίσεις του Υπουργού Παιδείας ή από την απεγνωσμένη προσπάθεια στήριξης των χρεωκοπημένων αντιλήψεων και παραγόντων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, παραινούμε τον κ. Κοντό και όσους κινδυνολογούν και αντιπολιτεύονται στείρα να πάψουν να θεωρούν το Πανεπιστήμιο προνομιακό πεδίο μάχης, καθώς το Πανεπιστήμιό μας έχει γυρίσει σελίδα και το μόνο που πετυχαίνουν είναι να το αμαυρώνουν οι ίδιοι.

Κλείνοντας, ευχόμαστε στον κ. Κοντό με αυτήν την επίθεση προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου να κέρδισε μια θέση στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ δίπλα στον κ. Καραμπίνη.

Από το Γραφείο Τύπου