Αυτιάδες

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Επί διακυβερνήσεως του εθνοσωτηρίου δικομματισμού Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, των νομίμων ιδιοκτητών της χώρας, και ειδικότερα μετά το 2000, άνοιξε μια «φάμπρικα» στις εφημερίδες, που αργότερα επεκτάθηκε και στα κανάλια.

Λόγω του πολυδαίδαλου ασφαλιστικού συστήματος, που στήθηκε με διαδοχικές αλλαγές, ανάλογα με τη δύναμη και την επιρροή που είχε ένα συνδικάτο, μια ομοσπονδία ή μια επαγγελματική ομάδα, άλλαζαν και οι όροι συνταξιοδότησης!

Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αναπληρωτές, παρατρεχάμενοι, σύμβουλοι των ειδικών διαμόρφωναν στα μέτρα κάθε ευνοούμενης και πολιτικά προσκείμενης συντεχνίας νέα δεδομένα.

Στις εφημερίδες υπήρχαν ένθετα τετρασέλιδα ή και οκτασέλιδα, όπου ειδικοί εργατολόγοι, δικηγόροι, συνδικαλιστές παίζανε το «παιχνίδι» «βρες πότε βγαίνεις στη σύνταξη».

Άμεσα αυτή η «φάμπρικα» επεκτάθηκε και στα πρωινάδικα, όπου οι ίδιοι, ένας κύκλος εργατολόγων, δικηγόρων, ειδικών αποφαίνονταν για το τελικό ποσό της σύνταξης, τις προϋποθέσεις, τα όρια ηλικίας και δεν συμμαζεύεται…

Εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι έτρεχαν στα γνωστά δικηγορικά γραφεία, όπου ζητούσαν να τους μετρήσουν τα ένσημα, να βρουν τυχόν «παραθυράκια» εξαίρεσης από τους βασικούς κανόνες. Η ταρίφα της αμοιβής ήταν την καλή εποχή 2 ή και 3 συντάξεις και μια μπροστάντζα για να δείξει ο ειδικός ενδιαφέρον για τον φάκελο της σύνταξης.

Ταυτόχρονα οι ειδικοί, δικηγόροι, εργατολόγοι, συνδικαλιστές, με το τεράστιο τηλεοπτικό κοινό, εξαργύρωναν τις… γνώσεις τους με θέσεις στα ψηφοδέλτια. Και όχι μόνο αυτό. Αλλά διαμόρφωναν, όταν αναλάμβαναν εξουσία, νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό εξασφαλίζοντας νέα πελατεία στα γραφεία τους.

Σήμερα αυτή η «φάμπρικα» φθίνει σε μεγάλο βαθμό. Το ασφαλιστικό άλλαξε, για τον πολύ κόσμο είναι ίδιες πάνω – κάτω οι συντάξεις, αφού πρώτα ψαλιδίστηκαν 12 φορές μέχρι το 2015, οι όροι άλλαξαν, οι «εξαιρέσεις» από τους κανόνες μειώθηκαν, ήρθε κι ο ΣΥΡΙΖΑ που έφτιαξε ένα Ταμείο για όλους.

Αλλά η «φάμπρικα» δεν πήγε χαμένη… Μετακόμισε την τελευταία διετία στην πιο χυδαία και λαϊκίστικη εκπομπή που κάθε Σάββατο και Κυριακή πρωί σαν κακοπαιγμένος «Καζαντζίδης» κλαίει γοερά για όλες τις αδικίες.

Με τους ίδιους πρωταγωνιστές, που έχασαν τη δουλειά και τη μεγάλη πελατεία και σήμερα ψελλίζουν ανακρίβειες, ψευδή στοιχεία, παραποιημένα νούμερα για να υπηρετήσουν την «παρένθεση» που τους χάλασε τη δουλειά.

*Αφιερωμένο στη μνήμη του συντρόφου και φίλου Βασίλη Μουλόπουλου