Μέτρα ύψους 292 εκατ. ευρώ για τη Δυτική Αττική, με τη συνέργεια της κυβέρνησης, ανακοίνωσε η Ρένα Δούρου

Έργα της τάξης των 292 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε από το βήμα του 8ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση: «Η Ανάταξη της Δυτικής Αττικής» η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

«Μετά από σοβαρή και συστηματική δουλειά, με το κεφάλι πάντα σκυμμένο στα προβλήματα, είμαστε σήμερα σε θέση να ανακοινώσουμε από τη Δυτική Αττική, για τη Δυτική Αττική, έργα της τάξης των 292 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μία τονωτική ένεση στο σύνολο της εθνικής οικονομίας» δήλωσε η κ. Δούρου, εξηγώντας ότι πρόκειται για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας (99 εκατ. ευρώ), έργα οδοποιίας (112 εκατ. ευρώ), έργα άρδευσης, ύδρευσης και αποχέτευσης (56 εκατ. ευρώ), έργα κοινωνικών υποδομών και αστικών αναπλάσεων (25 εκατ. ευρώ).

«’Αρα, μιλάμε για έργα μικρής, μεσαίας και μεγάλης κλίμακας. Μιλάμε για έργα που στηρίζουν τους συμπολίτες μας στη Δυτική Αττική στην προσπάθειά τους να επουλώσουν τις πληγές τους. Δεν είναι έργα φιλανθρωπίας, είναι έργα που βάζουν τις βάσεις των υποδομών για μία στέρεα, βιώσιμη ανάπτυξη, που θα παράγει αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας. Είναι έργα που θα βάλουν τη βάση για μία αλλαγή πορείας. Είναι έργα που έχουν το πρόσημο της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης» ανέφερε χαρακτηριστικά η Περιφερειάρχης Αττικής.

Φωτογραφία του χρήστη left.gr.

Σύμφωνα με την κ. Δούρου, πρόκειται για ένα ξεχωριστό συνέδριο, γιατί γίνεται σε μία λαβωμένη Αττική.

«Στην Περιφέρεια Αττικής, δεν ανακαλύψαμε τούτο τον τόπο, στις 15 Νοεμβρίου, γνωρίζαμε τα προβλήματα και τις ανάγκες από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη της διοίκησης της μεγαλύτερης Περιφέρειας της πατρίδας μας. Επί τρία χρόνια, επιχειρούμε σοβαρές παρεμβάσεις, αντιμετωπίζοντας τις δομικές και χρόνιες ανισότητες. Το επιχειρούμε με πράξεις και όχι με λόγια, με μετρήσιμο αποτέλεσμα, μακριά από τα τηλεοπτικά παράθυρα» δήλωσε η κ. Δούρου.

Παράλληλα, είπε ότι, για την τραγωδία της Μάνδρας, η Περιφέρεια Αττικής έδωσε, από την πρώτη στιγμή, το «παρών» με υλικοτεχνική υποδομή, με τη λειτουργία τριών κέντρων σίτισης και ένδυσης και, «φυσικά, με τη δέσμευση, που ψηφίστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, της επιπλέον πίστωσης στον προϋπολογισμό του 2018, 15 εκατ. ευρώ για την ανακούφιση των πλημμυροπαθών. Στο πλαίσιο της αποκατάστασης των υποδομών του δήμου Μάνδρας, προσθέτουμε στον προϋπολογισμό τη χρηματοδότηση σημαντικών έργων, που εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 30 εκατ. ευρώ».

Την ίδια στιγμή, «έχουμε δημιουργήσει μία αλυσίδα συνεργειών με αυτούς που έπρεπε, με τους δημόσιους φορείς και με τους επίσημους συμβούλους της Πολιτείας, προκειμένου να διερευνηθούν όλες οι πτυχές ενός πρωτόγονου φυσικού φαινομένου» σημείωσε η κ. Δούρου, κάνοντας αναφορά στο γεγονός της κλιματικής αλλαγής. «Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και στο μέλλον δεν θα κάνει χωροταξικές διακρίσεις και, επίσης, δεν μπορεί να αγνοηθεί. Απαιτεί συνειδητοποίηση των σοβαρών συνεπειών της και σοβαρή επιστημονική αντιμετώπιση. Αυτό το λένε διεθνώς αναγνωρισμένοι Οργανισμοί. Έχουμε, όμως, πολλούς και πολλές που αρνούνται ακόμα και την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής, συνδικαλιστές, αιρετοί διάφορων βαθμίδων και άλλοι. Έτσι, κανένας δήμαρχος και καμία Δούρου δεν ξέχασε τις μελέτες στα συρτάρια. Έχω τη δέσμευση του σημερινού υπουργού Περιβάλλοντος ότι το 2018 θα κυρώσουμε κάτι που εκκρεμούσε από το 2007» συμπλήρωσε η κ. Δούρου.

Σύμφωνα με την Περιφερειάρχη Αττικής, το δεύτερο σημείο που ανέδειξε η τραγωδία στη Μάνδρα, είναι η ανάγκη άμεσης αλλαγής του θεσμικού πλαισίου- υιοθέτηση ταχύτερων διαδικασιών. «Έχουμε εκπονήσει μία συγκεκριμένη αντιπλημμυρική στρατηγική, η οποία αφιερώνει το 30% του προϋπολογισμού σε αντιπλημμυρικά έργα υποδομής» τόνισε η κ. Δούρου, λέγοντας ότι τα αντιπλημμυρικά, τα αποχετευτικά έργα και η διαχείριση των απορριμμάτων, δεν έχουν εγκαίνια και φωτογραφίες για το προεκλογικό φυλλάδιο, με στόχο την επανεκλογή.

Ανέφερε δε ότι η Περιφέρεια Αττικής καταγράφει μία σπουδαία πρωτιά όσον αφορά το ρυθμό εκτέλεσης των αντιπλημμυρικών έργων. «Δεν είναι αποσπασματικά αντιπλημμυρικά έργα» διευκρίνισε η ίδια.

Φωτογραφία του χρήστη left.gr.

Μεταξύ άλλων, είπε ότι χαρακτηριστική περίπτωση μίας στρεβλής αντίληψης περί πολιτικού κόστους είναι η πολιτική που ασκήθηκε ή ορθότερα δεν ασκήθηκε για δεκαετίες στην Αττική σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων. «Για την Περιφέρεια Αττικής»- σημείωσε -«η διαφορετική διαχείριση των απορριμμάτων ήταν προτεραιότητα». Στο σημείο αυτό, η κ. Δούρου έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι έχει φτάσει η ώρα να εφαρμόσουμε αυτό που από πέρυσι τον Δεκέμβριο έχει γίνει νόμος της ελληνικής Πολιτείας και εκκρεμούσε για πάνω από 13 χρόνια. «Θεωρώ υποχρέωσή μου να θυμίσω αυτές τις προβλέψεις του ψηφισμένου και εγκεκριμένου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων Αττικής. Κάνω, λοιπόν, μία έκκληση, μία πρόσκληση και για κάποιους μία πρόκληση. Θα πρέπει να διαλέξουμε στρατόπεδο. Στην Περιφέρεια Αττικής, έχουμε κάνει την επιλογή μας, βρισκόμαστε απέναντι σε όσους, σε όποιο επίπεδο εξουσίας κι αν βρίσκονται, επιλέγουν την αδράνεια- αιρετών, δημάρχων, αλλά και όλων εκείνων που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα» πρόσθεσε η κ. Δούρου, εκφράζοντας, παράλληλα, την άποψη ότι και στη Φυλή και στη Μάνδρα η μήτρα είναι κοινή, «ονομάζεται φαύλη αδράνεια αιρετών σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, που οδηγεί σε εγκλήματα διαρκείας και εγώ δεν θα είμαι συνένοχος».

Φωτογραφία του χρήστη left.gr.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η κ. Δούρου είπε ακόμη ότι, σε πλήρη εναρμόνιση, μετά από δεκαετίες, με την ευρωπαϊκή και την εθνική ισχύουσα νομοθεσία, αποφασίστηκε και χωροθετήθηκαν μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, μονάδες επεξεργασίας προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων και χώροι υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων. «Αυτό το κάναμε για όλη την Αττική, μακριά από τις λογικές όψιμα ευαίσθητων οικολόγων και άλλων Επιτροπών κατοίκων που θέλουν να κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής, αλλά που οι ίδιοι δεν κάνουν τίποτα γι’ αυτό» σχολίασε η Περιφερειάρχης Αττικής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ