Eνημέρωση πολιτών για ρυθμίσεις που έχει προωθήσει η κυβέρνηση για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους

ÁÈÇÍÁ-ÂÏÕËÇ- ÅÐÉÊÁÉÑÅÓ ÅÑÙÔÇÓÅÉÓ,Ç ÁÉÈÏÕÓÁ ÔÇÓ ÏËÏÌÅËÅÉÁÓ (EUROKINISSI-ÔÁÔÉÁÍÁ ÌÐÏËÁÑÇ)

Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν πλούσια σε νομοθετικό έργο με την ψήφιση δυο νομοθετημάτων όπως η ίδρυση του « Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας» και το πλαίσιο για την  «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία». Τα νομοσχέδια αυτά αποτελούν σημαντική έμπρακτη στήριξη, κυρίως των νέων,  να μείνουν στη χώρα και να παράξουν επιστημονική έρευνα, αλλά και να ενταχθούν στην παραγωγική διαδικασία μέσω συνεργατικών επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας.

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω κατατέθηκαν και ψηφίσθηκαν τροπολογίες που επιλύουν κοινωνικά προβλήματα της και αποτελούν μεταρρυθμίσεις προοδευτικού χαρακτήρα για τις οποίες είναι σημαντικό να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι πολίτες και φορείς.

Συγκεκριμένα:

  • Παρατείνονται αυτοδίκαια έως 31.12.2017 οι συμβάσεις καθαριότητας σε δημόσιο-ΟΤΑ όλων όσων είχαν παραταθεί έως 31.12.2016, χωρίς να εξαρτάται από εγγεγραμμένες πιστώσεις στους οικείους προϋπολογισμούς των φορέων. Το θέμα αυτό είχε απασχολήσει και τους εργαζόμενους του Δήμου Ηγουμενίτσας που το είχαν θέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο.
  • Παρατείνεται το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και των συμβάσεων ορισμένου χρόνου των εργαζόμενων σε αυτό έως τις 31.12.2017. Το κόστος υπολογίζεται σε 6,2 εκατ. ευρώ.
  • Θεσπίζονται μέτρα ελάφρυνσης δανειοληπτών από το στεγαστικό κεφάλαιο του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ ως άνεργοι. Περιλαμβάνονται αναστολή πληρωμής, επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής, κούρεμα 50-80% για εφάπαξ αποπληρωμή κ.α.
  • 86 ιατρικές εξετάσεις, η δαπάνη των οποίων έως τώρα επιβάρυνε τους ασθενείς, στο εξής θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ Ιδιαίτερη σημασία έχει δοθεί στον τομέα των προληπτικών εξετάσεων που χτυπήθηκαν βάναυσα στον καιρό των μνημονίων ως αχρείαστες. Μερικές από τις σημαντικότερες είναι οι:
  • Ψηφιακή Μαστογραφία
  • Υπερηχογράφημα Αυχενικής Διαφάνειας και Β’ Επιπέδου
  • Προγεννητικός Γονιδιακός Έλεγχος για Κυστική Ίνωση
  • HPV
  • Αξονική Στεφανιογραφία
  • Κολπικό Υπερηχογράφημα
  • PCR για Γρίπη Α/Η1Ν1

Επίσης μειώνεται η τιμολόγηση της διαγνωστική αρθροσκόπηση (υπόθεση Σαλμά) από 1500€ σε 300€ και τη PET-CT από 800€ σε 400€  οι οποίες ελέγχονται για υπερκοστολόγηση και διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

  • Με τροπολογία δίνεται η δυνατότητα σύναψης, από όλες τις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα και τα εποπτευόμενα από αυτόν νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ατομικών συμβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, για τις ανάγκες καθαριότητας, εστίασης, σίτισης και φύλαξης κτιρίων.

Η μεταρρύθμιση αυτή αποτελεί τομή στη δημόσια διοίκηση καθώς με την εφαρμογή του θεραπεύονται ταυτοχρόνως 3 χρόνιες παθογένειες:

-Θα έχει μεγάλο δημοσιονομικό όφελος για το Δημόσιο. Π.χ. σε 5 νοσοκομεία που έχει ήδη εφαρμοστεί,  εξοικονομούνται 1.200.000€.

-Βελτιώνονται οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων αλλά και οι αμοιβές τους, σε ένα χώρο (των εργολαβιών) που οργίαζε η παραβατικότητα στην εργατική νομοθεσία

-Σπάει το απόστημα της τοπικής διαπλοκής κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών με τοπικούς παράγοντες στην πλάτη των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση ενώ τηρεί τις διεθνείς δεσμεύσεις της και δίνει τη μάχη των συσχετισμών για το ζήτημα του χρέους και την έξοδο από την κρίση, ταυτόχρονα προσπαθεί να ανταποκριθεί στις μεγάλες κοινωνικές ανάγκες που τα τελευταία χρόνια έχουν ενταθεί. Απέναντι στις πολιτικές που θεωρούν το κοινωνικό κράτος τροχοπέδη στο νεοφιλελεύθερο οδοστρωτήρα, συνεχίζουμε να παλεύουμε για την έξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια.